Kirjaudu sisään nähdäksesi kaikki sisällöt

Parashat Pekudei

’Nämä ovat mishkanin laskelmat, todistuksen mishkanin.’ (2. Moos. 38:21) Parashan ensimmäisessä lauseessa sana mishkan eli ilmestysmaja esiintyy kaksi kertaa. Viisaamme huomauttavat, että mishkan koostuu samoista kirjaimista kuin sama mashkon eli pantti. Lauseen kahden mishkanin katsotaan viittaavan ensimmäiseen ja toiseen temppeliin, jotka J-la otti ikään kuin panteiksi syntiemme tähden.

On kiinnostavaa huomata, että väliaikainen mishkan pysyi hyvässä kunnossa koko erämaavaelluksen ajan ja vuosisatoja sen jälkeen eri paikoissa Israelissa aina siihen asti, kun kuningas Salomo rakensi vankemman ja loisteliaamman temppelin. Vielä ensimmäistä temppeliä loisteliaampi oli toinen temppeli, jonka Herodes uudisti mahtavalla tavalla. Nämä rakennukset jäivät kuitenkin vihollisten käsiin. Sforno näkee tässä historiallisessa yksityiskohdassa tärkeän opetuksen. Temppelin voima ei piile vahvoissa perustuksissa, vaan kansan moraalisessa tasossa. Jos kansa toimii oikein J-lan läsnäolo eli shechina laskeutuu keskuuteemme eikä kukaan voi haavoittaa meitä. Jos loittonemme Toorasta, vankinkin temppelirakennus on vain ulkoinen kuori ilman sisältöä.

Ajatus temppelistä panttina on toisaalta hyvin lohdullinen. Aivan niin kuin oikea pantti, sen voi lunastaa takaisin välittömästi. Meidän on vain elettävä elämää, jossa tuomme shechinan alas maan päälle. Vaikka tämä kuulostaa aikaa vaativalta tehtävältä, parashamme tutkiminen voi auttaa tässäkin. Tämä Shemotin viimeinen parasha on suurimmaksi osaksi mishkanin rakentamiseen tarvittavien materiaalien kattava luettelo. Suuren rakennusprojektin selkeä dokumentoiminen kuulostaa meille ehkä päivänselvältä asialta, mutta todellisuudessa maailma on täynnä erilaisia projekteja, joissa epämääräisyys jättää tilaa korruptiolle ja resurssien väärinkäytölle ja haaskaukselle. Toora ei hyväksy tällaista ’pimeää’ toimintaa.

Läpinäkyvyys ja rehellisyys ovat hyviä paikkoja aloittaa teshuvan prosessi. Meillä on kaikilla paha tapa vääristellä faktoja omaksi hyödyksemme. Mitä tarkemmin kirjaamme kaiken ylös, sitä oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa luomme. Sellaiseen yhteiskuntaan voimme kutsua shechinaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *